Thursday, January 31, 2013

Bvlgarigirl @ Arianna Melissa

Disebabkan bosan tahap yang agak maksima hari ni, sy telah guna Mr. Google dan jugak Mr. Yahoo untuk tengok berita-berita/perkembangan terkini yang berlaku di dunia luar mahupun di alam maya a.k.a siber.

Then suddenly, I've come across on a topic about a female blogger name Arianna Melissa. Dia ni ada blog tapi blog dia dah ditutup. If I'm not mistaken, address blog dia, Bvgarigirl la macam tu. So, apa cerita sebenarnya tentang blogger bernama Arianna ni? Ok, apa yang sy baca from various websites/blogs, orang-orang kata Arianna ni memang feymes as a blogger, since year 2008. Dia digambarkan sebagai seorang blogger perempuan yang cun (maybe jugak ada mix omputih etc etc?) & she's a good writer. Good writer disini bermaksud dia pandai menaip/mengarang ayat-ayat di blog agar readers tertarik untuk follow her blog. Her blog is basically about her life..and also about some food recipes (Ok, sy harap sy tidak disaman or anything jika ada diantara fakta-fakta yang sy beri ini salah atau kurang tepat. Haha).

So, apa yang kecoh sangat sebenarnya? Apa yang kecoh adalah apabila Arianna Melissa ni dikatakan fake. Atau dalam istilah yang senang, Arianna ni tak wujud sebenarnya. Daripada gambar-gambar yang dia gunakan, cerita-cerita tentang her life, semuanya fake. Ini orang-orang lah yang kata. Sy tak berkata apa apa pun sebab sy hanya membaca apa yang diorang kata haha xD

Orang-orang dah heboh berkata yang sebenarnya Arianna ni adalah seorang perempuan yang sebenarnya mereka watak 'Arianna' ni untuk mendapatkan publisiti demi melariskan barang-barang dia yang dijual secara online. Atau lebih tepat lagi, watak Arianna direka supaya blogshop perempuan ni laris. Tapi kalau since 2008 orang ramai duk baca blog Arianna ni sampai sekarang (sampai tuannya sendiri tutup blog), maksudnya she's a really good writer lah kan? Sy pun tak pernah baca apa-apa from blog Arianna ni, sebab sebelum ni tak berapa tahu, sehinggalah orang ramai duk kecoh sekarang tentang dia. Teringin jugak nak baca, tapi tak sempat since pemilik blog dah close account blog dia..

Dengar katanya, orang ramai agak berasa tertipu/geram/marah sebab diorang rasa tertipu dengan Arianna ni.  From what I read from other people jugak, kononnya Arianna ni grad dari UMS, then keje part time at Midvalley, then there's the love story of her with a non-Muslim Kadazan man. Something like long distant relationship. Aku rasa agak terkedu disitu sebab ianya seakan kisah diriku sendiri. Haha. Perasankan? Tapi from what I read, rasa seram @ takut lah jugak kan, mana tau Arianna ni pernah baca blog/Facebook aku ke then dia dapat inspiration dari kisah aku and then cedok inspiration ni untuk jadikan sebuah kisah milik dia? HAHAHA. Perasan sangat...

Tapi what are the coincidence la kan? Nama Arianna. Nama aku pulak Anna. Then about love story dengan non-Muslim Kadazan man tu. Walaupun ex aku bukan Kadazan, tapi dia non-Muslim jugak dan berbangsa Iban. Then we had a long distant relationship. Then ade cerita yang kononnya Arianna ni ada anak nama Clara. My ex dulu pernah married and his former wife name Claira. What are the coincidence???? Kadang-kadang gila jugak fikir. Maybe it's all just in my mind & ni perasaan PERASAN diri sendiri je kut hahahaha.
Tapi harap-harap minah 'Arianna' ni ceduk/reka cerita dari kisah orang lain or dari tempat orang lain lah. Anyway, dah sah sah la si Arianna ni dah jadi blogger dari tahun 2008 kan, jadi memang hanya kebetulan sahaja & perasaan perasan sendiri semata-mata haha. Sebabnya aku hanya jadi blogger since 2009 ngeh3 :p

Tentang bab fake tadi, orang ramai mendedahkan yang Arianna ni guna gambar-gambar orang lain dan claim it was her. Contohnya gambar rambut Arianna ni. Orang kata dia amik dari 1 blog Cina. Gambar tu gambar perempuan Cina, di mana, Arianna ni dah cut muka perempuan Cina tu & ambil gambar rambutnya sahaja, & claiming it's hers. Then gambar Selena Gomez jugak turut menjadi mangsa. Gambar Selena Gomez yang tak terang-terangan tunjuk muka la, tapi gambar Selena sambil tutup muka dengan tangan. Orang ramai tahu bahawa gambar tu gambar Selena Gomez sebab diorang jumpa gambar tu dekat Tumblr Selena Gomez