Thursday, January 12, 2012

Kenapa Kite Reject Awak

Alololo..gewdik kan tajuk post kitew tuw..hahah.

Mari kita berdiskusi tentang kenapa perempuan reject anda.. Atau lebih tepat lagi, 'perempuan' tu kita tukarkan kepada 'saya' haha. Dan lebih tepat lagi, perkataan 'reject' tu kita tukar kepada 'tidak boleh menerima'. (Sebab perkataan 'reject' macam kejam je betul tak?)

:)


*Ini hanya pandangan peribadi saya dan bukanlah melambangkan kesemua wanita yang ada diluar sana..

Kadang-kadang mesti ramai yang tertanya tanya, kenapa la mamat tu tak terima aku? Kenapa la awek tu tak terima aku? Padahal selalu jumpa/terserempak mana-mana, perasaan dah diluahkan, dan sebagainya. Berikut merupakan senarai sebab kenapa:

1) Saya tidak suka bila lelaki pegang-pegang saya, walaupun tangan bila pertama kali berjumpa. First impression do counts. Unless if I've told you before that I like you or extremely like you. Haha jk :) seriously, if a guy start touching you on the first date, it simply means that he have no respect for you, ladies. Agree? I've got an experience that I'd say quite embarassed for me to tell anyone. But here goes nothing. I was meeting this one guy for the first time after a few years (perhaps about 10 years). We were childhood best friends.

The hospitality that he gave to me was nice and fine. During the meet up, I stayed at his parents house. His parents is a distant relative. But it was too bad that he also 'stayed' in the same room that I slept. He slept in the same room as I am. Even though his sister was also there. That's a HUGE no-no. I was too embarassed to asked him to sleep in his own room, because after all, it's his parents house right? But I do hinted that he should slept in his room. Guess he just doesn't get it.

Let alone that, he eventually wears something that's quite revealing (for me) during his 'stay' in the room. I do not wish to see your body or any hairs on your body, please, thank you. And it just keeps me wondering why a guy wore something like that? Hoping that I'd tergoda dengan anda? o.O;

2) If you have a past of taking drugs for fun. Seriously, rasanya tak perlu explanation yang panjang lebar kenapa..haha. Walaupun anda dah bertaubat, tapi ayah saya menasihati saya agar menjauhi mereka.. :) I'm sure father knows best as to of why

3) If you have a past of being an alcoholic.. Walaupun anda telah bertaubat, tetapi again, ayah saya menasihati saya agar menjauhi mereka.. Malas nak berceramah secara panjang lebar, tapi sebagai seorang Muslim, sememangnya arak itu haram. Buat ape la nak cuba cuba benda yang haram kan? Melainkan jika anda non-Muslim, obviously mereka tak tau arak itu haram, kenapa arak tu haram dan so on.. TAPI, jika anda benar-benar telah berubah ditambah dengan perkara-perkara seperti menjaga solat 5 waktu, menjaga batas pergaulan etc, InsyaAllah saya tidak bermasalah untuk menerima anda

4) Sebab awak selalu merajuk bila saya tak angkat call sikit atau bila saya lambat balas SMS sikit/bila tension je, marah-marah saya, segala perkataan yang kasar keluar bila marah. Atau lebih tepat lagi, perkara-perkara yang disebutkan tadi boleh dirungkaikan sebagai "TIDAK MATANG/ KURANG MATANG". Haha. Dan perkara-perkara seperti ini jugak la kenapa saya lebih suka kepada lelaki yang lebih berusia (tapi tak nak la yang tua sangat macam Datuk K). Not cliche. But that's what I see the most in most guys that are about the same age as I am (sama baya atau yang tua setakat setahun dua). Susah nak cari yang tidak berperangai seperti yang saya sebutkan untuk nombor 4 ini..

Tak dinafikan saya pun turut berperangai yang sama.. Dahulu. Tapi, apabila difikirkan semula, jika perkara yang sama berlaku ke atas diri kita, mesti kita rasa annoying gile kan? It's better to just suck it up and forget the merajuk rajuk thing just because dia tak angkat fon, dia lambat balas SMS etc etc, rather than have a fight about it and resulting the change of feelings (I don't love you anymore like I used to).. I mean, kalau merajuk sekali dua boleh la terimaaa :P tapi kalau setiap kali?

5) Sebab awak tak menepati janji/sebab awak taburkan kata-kata manis macam gula, tapi sampai sekarang tak pernah tunaikan pun? Awak janji nak belikan saya itu ini, awak janji nak tolong saya, awak simpati dengan nasib saya, tapi bila saya mintak tolong dengan awak, awak buat derkkk aje. Atau awak buat buat ignore dan bercakap tentang hal lain. Memang betul manusia takut jika dirinya diambil kesempatan. Tapi agaknye perlu diingatkan bahawa, jika seseorang itu ikhlas & jujur, jadi tak akan timbul masalah atau isu "saya takut kesenangan saya diambil kesempatan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab". Right?

Kenapa agaknye kalau kita suka pada seseorang particular baru kita nak tolong mereka (orang yang kita suka tu)? Obviously sebab mengharapkan sesuatu balasan bukan? Mengharap agar pertolongan yang kita berikan akan terbalas. Silalah. Tolonglah. Jadi orang yang lebih ikhlas & jujur. Kbye