Friday, October 16, 2009

Do I Look Like Someone Who You Can Push Around With?

Seriously, I'm pissed off with people who doesn't want to berusaha. People who doesn't want to try their best and give out too many reasons to get something done. Imagine this, you're the same intake as I am, masuk UTM pada intake yang sama and still, you are clueless as to of how to make a report for assignment? Two semester had passed and you have no idea how the format of an assignment report is? Then, how do you think I, myself, know? Try la tengok dari report assignment seniors, or ambil bahagian apabila orang lain berbincang/discussion. Ambil bahagian tak semestinya kena hadirkan diri setiap kali kitorang buat perbincangan. Tapi be active and not passive. And when I say active, bukannya dah nak last minute baru nak sibuk bertanya and show your 'activeness'.

Sorry to say la kan? I thought orang yang dah bekerja ni, mostly they'll know how to manage and carry out their responsibilities. And plus, you're elder than me. Hmmm, x malu kah? I am really young, haven't had any real work experience yet, and still I know how to not be left out in assignments. Bukannye nak membangga diri, but just to point out how you should be more active and be participative in anything that you're involved in. Yea, people will say "Senang la cakap, sebab dia x bekerja. Jadi ade banyak masa nak buat itu ini". But seriously, this isn't about 'i x bekerja dan ade banyak masa dan boleh buat itu ini'. But it's about the attitude. Kalau attitude tu memang dari awal nak push semua kerja/responsibilities pada orang lain, memang bad la attitudenya.

I've known better of all the psychology play. Dah masak sangat dah dengan permainan psikologi. Last minute, tanya macam macam soalan. Soalan pula tu yg agak x masuk akal. Dengan harapan nanti org akan cakap "Ish, x pe la, biar i je la yg buat report tu". Woohoo please la. And then keep texting me. Then bila org x balas text, call pula. Alahai, bukannya x nak balas text, tapi kalau asyik ulang alik ulang alik tanya soalan yg sama, buat membazir kredit je nak balas. Memula tu layan jugak la kan. Tapi bile tengok isi kandungan SMS nya yg macam sama then makin org terangkan, makin dia x faham dan makin tanya mcm mcm yg x munasabah, ish, malasla nak layan. Lebih baik i simpan kredit tu dan mesej abg syg i -,-

Kejam ke? Rasenye x kot.... Kitorang dah siap 'suap' satu persatu tentang apa yg perlu dibuat. Dan benda-benda tu pun, lecturer dah ajar dalam kelas. Siap bagi contoh bagaimana rupa format assignment. Dia just tinggal nak elaborate kan isi sikit sikit dan susunkan je mengikut muka surat. Masalah untuk elaborate isi? Kalau anda tumpukan perhatian betul betul semasa pembelajaran dalam kelas, elaboration isi isi tersebut ada 1 persatu dalam buku dan handouts nota yg diberi oleh lecturer. Jadi, persoalannya...di manakah anda berada semasa lecturer sedang menjalankan pengajaran di dalam kelas? Jeng jeng jeng.. haa..itulah yg kita nak tau. Rasenye anda ade dalam kelas tu. Kami nampak anda ade dalam kelas. Tapi kami x tau lah pula di mana minda anda berada?

Ish ish, apa sebenarnya masalah anda? Anda mesej pada rakan sy dan berkata anda bengang dan x tau nak refer pada siapa sebab sy mengatakan kredit sy telah habis. Kenapa pula sentiasa sy? Adakah sebab sy boleh dan senang dibuli oleh anda?

Tahlah, malas nak layan. Manusia ni, kadang kadang org tunjuk baik, layan baik, dia mula lah nak ambil kesempatan. Kang kalo orang tunjuk garang kang, mulalah nak mengumpat/mengutuk. Semuanya serba x kena. Ni yang nak jadi vampire nih instead of human being muhahahaha :P