Saturday, September 5, 2009

Akan Berakhirnya Sebuah Penungguan

Wahahahah :D
Mesti korang akan tertanya tanya kan kenape tajuk post tu cam len mcm je bunyinya? Actually, akan berakhirnya sebuah penungguan sy kerana minggu depan (hopefully) akan kembali ber-texting dengan my lovely hubby, Gordon like we used to! Ops! 'hubby'?? Hehehe saje je nak letak 'hubby'. X ske sudeyh..just move on dari blog sy ini k kalau anda tidak suke? ;)
Kalau anda baca post sy sebelum ni, anda tau kenapa kitorg tak ber-texting like we used to hehehe. Yela, kalau sebelum ni kitorang hantar SMS 100 kali sehari, tp skang terpaksa hadkan kepada 10 kali sehari je. Haha, lebih kurang camtu ar kan (Walaupun x de la sampai 100 SMS sehari sbb cam melampau je). Itu hanya contoh ok ;)
Kalau sebelum ni kitorang ber-texting hampir setiap saat, jadi skang ni terpaksa hadkan. So, minggu depan, dengan harapan yg menggunung tinggi dan perasaan rindu yg sangat menebal sampai sy demam, harap keadaan akan kembali seperti sedia kala..Kuikuikui. Yerrr memang sy manja. Manja gile. Sbb tu sampai demam.

PS: Kitorang memang suke ber-texting hampir setiap saat. Tiada paksaan. Dua-dua memang suka ber-texting banyak banyak

Anyway, ade perkara yg best sy nak cerita (selain dari ayat-ayat yg baru dibaca oleh anda di atas tadi). Topik hari ni ialah tentang 'HACKERS'. Siapa itu hackers? Ala, yg duk menggodam komputer org lain atau yg duk menggodam social interacting sites org lain, seperti Myspace, Facebook dan sebagainya.. Memang seriously, ada 1 info yg ingin sy beritahu anda semua.

Adakah anda tahu, dengan berbekalkan e-mail anda sahaja, hackers ini boleh menggodam laman Myspace, Facebook, Friendster anda?

Mungkin ramai yg tidak tahu.. Sy ni memang seorang computer geek jugak la, jadi sy tahu akan hal ini. Tapi, sy x pernah tau macam mana mereka buat actually. Mereka guna sejenis software/perisian khas. Selain tu, dekat YouTube, sy rase ade kot video video yg tidak bertamadun menunjukkan cara bagaimana nak hack laman sosial org lain? Jadi, disini la sy ingin menerangkan bahawa, jika anda mempunyai laman Facebook, Myspace dan sebagainya, kalau boleh, cubalah elakkan memberi/menunjukkan alamat e-mail yang digunakan oleh anda untuk login dalam laman Facebook, Myspace, etc tersebut kepada orang lain.. Kadang-kadang ade kan org minta alamat e-mail, sbb nak add YM la, MSN la, JADI BERILAH ALAMAT E-MAIL ALTERNATIF ANDA! Maksudnya, terpaksa la anda buka e-mail lain khas untuk ber-YM atau ber-MSN..

Bukannye ape, ini hanya sebagai langkah berjaga-jaga. Sy pon x beri alamat e-mail yg sy gunakan untuk login Myspace, Facebook dan sebagainya kepada org lain. Yang tahu hanyalah rakan-rakan terdekat dan keluarga sahaja. Dan 1 lagi, sy memang x suke nak berchatting >.< Jadi, kalau ade yg mintak YM ke MSN ke, harap maaf lah ye, sebab sy memang tak login langsung YM atau MSN. Login pon setakat check e-mail dan chat dengan teman baik sy dan rakan sekuliah sahaja :)